• Winkeltas
    • Winkeltas

    • Aantal producten: 0

Nieuws & Blogs

"Bericht over iets dat nog onbekend is"
20 december 2017
NPO Radio 1: Het allermooiste – Herman van Veen

NPO Radio 1: Het allermooiste – Herman van Veen

donderdag 14 december 2017, 12:09 uur

Herman van Veen, het Allermooiste volgens Coen Verbraak. 

Het allermooiste is nu voor mij op afstand Herman van Veen in Carré. Hij heeft er zes weken gespeeld en hij gaat er ook weer spelen binnenkort. De meeste van die avonden zijn stampend uitverkocht geweest en ik zag hem vorige week. Het is een avond weergaloos theater. Je kijkt naar een man op wie de tijd eigenlijk amper vat lijkt te hebben, terwijl hij toch 72 is. Maar hij heeft een stem en een fysieke souplesse die je bijna bij niemand nog ziet op die manier en het mooie is ook dat hij niet makkelijk leuk alleen de golden oldies speelt als Suzanne enzovoort, maar ook heel veel nieuw mooi werk speelt van zijn laatste cd’s.

Hij heeft geweldige muzikanten bij zich, gitarist Edith Leerkes bijvoorbeeld en violiste Jannemien Cnossen. Zijn vaste pianist Erik van der Wurff die bijna 50 jaar heeft meegespeeld, is in 2014 overleden en dat heeft het geluid van de liedjes wel een beetje veranderd vond ik zelf. Bij van der Wurff hadden de arrangementen iets sprookjesachtigs door het geluid van zijn toetsen en bij Edith Leerkes is het accent wat meer verschoven naar zigeunerachtige muziek. Maar dat maakt de avond wel heel meeslepend en misschien kun je zelfs warmbloedig zeggen. En veel mensen weten natuurlijk wel dat van Veen heel erg goed kan zingen maar hij is ook een verbijsterend veelzijdige muzikant. Hij speelt op zo’n avond gitaar, piano, viool, mondharmonica, slagwerk en je zit daar werkelijk met open mond naar te kijken. Ook hoe volstrekt onvermoeibaar hij al die elementen afwisselt.

De voorstelling begint om acht uur en je gaat om over elven naar huis, dus je krijgt in het kwadraat waar voor je geld en je kijkt ook naar theater dat niet meer bestaat op deze manier in Nederland. Ik zou tenminste niet weten wie dit ook allemaal kan en ja, wat ik zelf een geweldige gedachte vind dat die man daar dus op zijn 26ste in 1971 voor het eerst stond in Carré en 46 jaar later staat hij daar dus nog steeds als man van 72. Toon Hermans stond 615 keer in Carré en van Veen zit nu al rond de 540. En hij is denk ik de enige die dat prachtige aantal van Toon misschien nog kan verbeteren. En ik zei al, de aaneengesloten periode in Carré van zes weken is voorbij, maar in januari en februari komt hij nog een paar avonden terug en ik zou zeggen, gaat dat zien. Het is echt heel bijzonder. Je hebt niet veel kans nog om zo’n fenomeen aan het werk te zien. 

 

Coen Verbraak

© Coen Verbraak

Terug kijken/luisteren? Klik hier

Terug