• Winkeltas
    • Winkeltas

    • Aantal producten: 0

Muzikanten

"Met wie we spelen"
Laatst gaf Edith een masterclass op het conservatorium in Enschede. Na afloop vroeg een jonge gitariste: “Is dat niet heel wonderlijk? Vroeger speelde u in een wereldberoemd trio en nu bent u begeleidster van Herman van Veen.” “Wat zo mooi is,” zei Edith, “ik ben wel zijn gitariste, maar hij is ook mijn zanger.”

 

Vanaf het moment dat EDITH LEERKES als elfjarig meisje verliefd werd op de gitaar heeft ze weinig anders meer gedaan dan gitaarspelen. Edith studeerde aan het Twents Conservatorium bij Louis Gall en in Spanje bij Ernesto Bitetti. Vanaf 1981 speelde ze in verschillende ensembles voordat ze in 1987 lid werd van het Amsterdams Gitaar Trio. Met dit trio gaf ze over de hele wereld concerten, onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, Carnegie Hall in New York, Ambassador Auditorium in Los Angeles en de Casals Hall in Tokyo. Ze maakten cd's met muziek van o.a. Bach, Scarlatti, Albeniz, de Falla, Bizet en Prokofiev. In 1992 speelde Edith met het trio als gast op een aantal galaconcerten van Herman van Veen. Dit was het begin van een samenwerking die er toe leidde dat ze in 1998 de overstap maakte van het Amsterdams Gitaar Trio naar de groep rond Herman van Veen. Met hem schreef en produceerde ze de cd "Du bist die Ruh'" en het gelijknamige televisieprogramma over Franz Schubert, "Colombine en de Stemmendief", een muziekspel voor kinderen, "Nu en dan", een audiografie over Herman van Veen en "Je zoenen zijn zoeter", een cd met het gypsy jazz Rosenberg Trio.

 

Zij maakte samen met Olga Franssen de cd "A certain tenderness", liedjes van Herman van Veen bewerkt voor twee gitaren. In 2007 maakte ze de cd "Etude Feminine", twaalf eigen stukken voor sologitaar. Ze maakte met het gelijknamige concertprogramma in november en december van dat jaar een tournee door Nederland, Duitsland, Oostenrijk en België.